Op deze pagina vindt u informatie over ons e-learning programma. Het programma bestaat uit tien modules en u kunt meer informatie vinden op de website www.transfersbelichtonline.nl. U hebt een wachtwoord nodig om de lesmodules te kunnen bekijken en hiervoor dient u zich aan te melden. De tien modules zijn:

 1. Basisprincipes
 2. Stoeltransfers
 3. Bedtransfers, in en uit bed
 4. Bedtransfers, kantelen
 5. Glijzeilen
 1. Bedtransfers, verplaatsen binnen de grenzen van het bed
 2. De gevallen cliënt overeind helpen
 3. Tilliften
 4. Steunkousen aan- en uittrekken
 5. Overige handelingen

Per module worden de verschillende technieken getoond, van transfers bij redelijk actieve cliënten met meer of minder beperkingen tot en met transfers bij de passieve cliënt of de cliënt met pijn, angst of onbegrip.

Elke transfertechniek wordt getoond via:

 • een foto-verhaal met beschrijving (lezen en/of luisteren) van de verschillende stappen
 • een video van de gehele handeling

Educatieve versie

In 2019 is de e-leaning geactualiseerd en is er bovendien een educatieve versie voor onderwijsinstellingen (ROC’s en Hogescholen). De onderwerpen zijn voorzien van kennisvragen voor een groter leereffect en om te zien of de student de lesstof begrepen heeft.

Voor de zorgverlener

Zorgmedewerkers kunnen zich via de e-learning voorbereiden op de training, zodat deze effectiever zal zijn. Na de training is de e-learning een naslagwerk (bibliotheek) om de verschillende handelingen nog weer eens goed te bestuderen, of als informatiebron.

Aan de module ‘tilliften’ kan een theorietoets worden gekoppeld. Dit omdat het werken met de actieve en de passieve tillift als een risicovolle handeling wordt gezien. Als de zorgverlener vervolgens ook de praktijktoets met goed gevolg aflegt, is hij/zij aantoonbaar bekwaam in het werken met tilliften.

De transfertechnieken kunnen gekoppeld worden aan het elektronisch cliëntendossier.

E-Learning

Duurzame inzetbaarheid begint bij het onderwijs

Om zorgverleners duurzaam inzetbaar te houden, is het cruciaal om in de basis (het beroepsonderwijs) voldoende aandacht te besteden aan fysiek veilig werken.

Voor studenten is het belangrijk dat zij vanaf het eerste moment ervaren wat een goede werkhouding is en hoe zij de cliënt in beweging kunnen krijgen.

De juiste werkhouding hoort thuis in de lessen van alle vakdocenten, niet alleen de docenten die les geven in verplaatsingstechnieken.

Verder leren de studenten hoe zij op cliënten kunnen afstemmen (haptonomisch werken) en begrijpen zij daarmee dat transfertechnieken geen trucjes zijn. Dit zal het verschil maken tussen effectief werken (vaak op kracht en overnemend) en affectief werken (zonder kracht en afstemmend).

Consortium Beroepsonderwijs

TRANSFERS beLICHT is een partner van het Consortium Beroepsonderwijs. Deze samenwerking heeft tot doel om fysiek veilig & respectvol werken te stimuleren in het onderwijs Zorg & Welzijn, waarbij de juiste werkhouding en de haptonomische verplaatsingstechnieken centraal staan.

Digibib 2.0

Het e-learningprogramma kan via de Digibib 2.0 van het Consortium Beroepsonderwijs worden afgenomen.

Train de trainer

Docenten die met de e-learning gaan werken, volgen enkele dagdelen training van TRANSFERS beLICHT, om daarna de studenten optimaal te kunnen begeleiden bij het praktijkonderwijs.

Neem voor meer informatie contact met ons op

veilig werken in de zorg

Voor informatie en bij belangstelling voor een van de trainingen, graag contact opnemen.