TRANSFERS beLICHT wordt geleid door Tinie Hake
Als fysiotherapeut en haptonoom (Academie voor Haptonomie en Kinesionomie te Doorn) heb ik mij ten doel gesteld het werken in de gezondheidszorg fysiek veiliger te maken en prettiger voor de cliënt. Het oprichten van trainingsbureau en onderwijsinstellingen TRANSFERS beLICHT was in 2002 de eerste stap.

We trainen landelijk in alle sectoren van de gezondheidszorg en veel medewerkers hebben inmiddels de ervaring dat fysieke overbelasting niet nodig is.

Uniek: onze trainingsformule is uniek omdat wij mechanisch-ergonomische aspecten als werkhouding en arbonormen (praktijkrichtlijnen) combineren met de haptonomische benadering, waardoor transfers een ‘gezamenlijke beweging zonder kracht’ worden.

Innovatief: tijdens ons meelopen en trainen op de werkvloer zoeken we oplossingen voor specifieke cliëntenproblematiek en ontwikkelen we transfertechnieken en hulpmiddelen. De SlideX is een voorbeeld van dit laatste: steunkousen aantrekken is daarmee geen bron van fysieke overbelasting meer.

TRANSFERS beLICHT zet diverse (freelance) docenten in. Alle docenten hebben een ruime werkervaring in de gezondheidszorg (fysiotherapeut, oefentherapeut, wijkziekenverzorgende, verpleegkundige en haptotherapeut) en als docent / trainer fysieke belasting / verplaatsingstechnieken op haptonomische basis.

Docenten van TRANSFERS beLICHT

Tinie Hake

Oprichter en eigenaar van TRANSFERS beLICHT. Vanuit mijn achtergrond als fysiotherapeut, haptonoom en docent verplaatsingstechnieken geef ik sinds 2002 trainingen om zorgmedewerkers te laten ervaren dat fysieke overbelasting niet nodig is.

Doordat ik veel meeloop op de werkvloer en regelmatig wordt gevraagd te adviseren in ‘moeilijke’ cliëntsituaties, weet ik niet alleen tegen welke problemen zorgmedewerkers kunnen aanlopen, maar ontwikkel ik ook technieken en hulpmiddelen om de zorg fysiek veilig te maken. Er is altijd een oplossing die voor zowel de cliënt als de zorgverlener prettig is.

Dit te kunnen overbrengen op de zorgverleners en de verwondering als zij ervaren dat zorgverlenen zoveel gemakkelijker kan, is wat mij beweegt.

Over TRANSFERS beLICHT | TRANSFERS beLICHT | 91e1b663 f0bc 4568 82d8 3f8ab1f00d85 e1593763823951 1

Enkele ervaringen:

  1. Verzorgende (leeftijd eind 50) na het afronden van de ergocoach-opleiding: “nu weet ik dat ik mijn pensioen in de zorg ga halen”.
  2. Hoofd P&O van een gehandicaptenorganisatie gaf aan dat onze training het ziekteverzuim aantoonbaar heeft doen dalen.
  3. Lid van Raad van Bestuur van een grote zorginstelling (waar we alle locaties hebben geschoold, inclusief ergocoaches), gaf aan: de verzuimcijfers zijn in 1½ jaar tijd met 1% gedaald, van 0,5 % boven naar 0,5 % onder de benchmark.

Anneleen Schinkel

Vanuit mijn ervaring als fysiotherapeut in particuliere praktijken ontstond de wens om meer te doen aan de oorzaak van klachten en op de werkvloer aanwezig te zijn. Na het volgen van de opleiding tot Werkplekadviseur bij Blue Sky Ergonomics (2018) ben ik enthousiast aan het werk gegaan met het uitvoeren van werkplekonderzoeken en ontstond de wens om meer in de zorg te gaan doen. Met de trainingen van TRANSFERS beLICHT kan ik zorgmedewerkers op een eenvoudige en toegankelijke manier tips en adviezen meegeven en zorgen dat ze weten dat het niet ‘normaal’ is om fysieke klachten te hebben door het werk wat ze doen. Na 15 jaar fysiotherapie heb ik besloten om me volledig te richten op deze tak van werk, omdat preventie zo belangrijk is en er nog een hoop werk te doen is in zorgwerkend Nederland!

Ik word erg blij van het geven van trainingen omdat je met kleine aanpassingen een groot effect hebt. Van opmerkingen als ‘maar ik deed helemaal niets’ en ‘het voelt zo gek om dit zonder kracht te doen en het lukt toch’, krijg je van mij een big smile. Zo kan het ook!

Over TRANSFERS beLICHT | TRANSFERS beLICHT | afbeelding anneleen 1

Marianne van de Belt

Als oefentherapeut is het mijn passie om mensen te leren gezond te bewegen. Dit heb ik kunnen uitbreiden naar het geven van trainingen en adviezen aan zorgorganisaties. Medewerkers laten ervaren dat werken in de zorg niet fysiek overbelastend hoeft te zijn en dat je daardoor niet alleen beter voor jezelf zorgt, maar ook voor de zorgvrager, geeft mij veel voldoening.

Over TRANSFERS beLICHT | TRANSFERS beLICHT | Foto 2 Marianne 1

Nicole Brons

Als fysiotherapeut werk ik al jaren in de zorg en ben ik me steeds meer bewust geworden van de fysieke (over)belasting. Daarom ben ik mij gaan bekwamen in het verminderen van de fysieke belasting. Ergonomie en haptonomie samen maken fysiek veilig werken mogelijk. Ik zie het telkens als een uitdaging om samen met de zorgverlener te kijken naar een fysiek overbelastende werkwijze en een mogelijkheid te vinden die niet fysiek belastend is. Sinds 2022 geef ik met heel veel plezier trainingen veilig en respectvol werken in de zorg.

Over TRANSFERS beLICHT | TRANSFERS beLICHT | afbeelding nicole 1

Janine Schopmeijer

Als oefentherapeut Cesar werk ik al tientallen jaren met patiënten in een algemeen ziekenhuis. Daarbij geef ik als docent fysieke belasting trainingen op het gebied van houding, tillen en transfers. Zowel aan in opleiding zijnde verpleegkundigen als de verpleegafdelingen, maar ook aan het personeel van ondersteunende afdelingen.

Sinds 2022 zijn deze trainingen uitgebreid naar de verpleeghuiszorg, thuiszorg en de schoonmaakbranche.
Hoe mooi is het als men zich bewust wordt dat de dagelijkse werkzaamheden efficiënt en effectief uitgevoerd kunnen worden met minder fysieke belasting.
De praktische aanpak met respect voor en het stimuleren van het behoud van de zelfredzaamheid van de cliënt zorgt voor verwondering en is waardevol voor alle partijen.

Over TRANSFERS beLICHT | TRANSFERS beLICHT | afbeelding janine 1

Anouk Krens

Van origine fysiotherapeut, heb ik als kinesioloog sinds 2015 een praktijk aan huis en werk ik hiernaast nog buitenshuis in de zorg.

In een zorginstelling waar ik destijds werkte, kwam ik in aanraking met het principe ‘Fysiek veilig & respectvol werken in de zorg’ wat mij enorm aansprak. Zo fijn om vanuit écht contact en zachtheid mensen in beweging te kunnen zetten, al is het maar de intentie van bewegen!

Ik geniet ervan om met mensen te werken en voornamelijk het verzorgende deel spreekt me erg aan. Belangrijk hierbij is echter wel een goede zelfzorg, zodat je de ander kunt begeleiden zonder dat dit ten koste gaat van jezelf (wat een typische valkuil van veel zorgverleners is).

Ik hoop met mijn enthousiasme bij te kunnen dragen aan een wereld waarin men zacht en liefdevol voor zichzelf en een ander kan zorgen waarbij de zelfredzaamheid op nummer 1 staat. Hoe fijn is het om als mens nog (enige) regie in je leven te hebben?!

Over TRANSFERS beLICHT | TRANSFERS beLICHT | afbeelding anouk 1

Anke Korf

Sinds het jaar 2000 werk ik als ergotherapeut, aanvankelijk als technisch adviseur bij een rolstoelleverancier, vervolgens als adviseur bij de Wmo, en al zo’n 15 jaar als behandelend ergotherapeut in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg.

Tijdens mijn observaties van zorgmomenten en mijn eigen praktijkervaring, viel het me op dat zorgmedewerkers te kampen hebben met een aanzienlijke fysieke belasting. Gedreven door nieuwsgierigheid ben ik me steeds meer gaan verdiepen in til- en transfertechnieken en de hulpmiddelen die hierbij gebruikt kunnen worden. Ik ontdekte dat door het toepassen van de juiste technieken en hulpmiddelen de fysieke belasting sterk verminderd kan worden.

Met mijn kennis van deze technieken en een uitgebreide kennis van beschikbare hulpmiddelen, ben ik sinds 2019 begonnen met het geven van trainingen. In deze trainingen vind ik het cruciaal dat zorgmedewerkers ervaren dat ze door anders te werken of door hulpmiddelen te gebruiken, zij op een fysiek veilige manier kunnen werken. Dit komt niet alleen hun eigen welzijn ten goede, maar maakt de zorg ook aangenamer voor hun cliënten.

Over TRANSFERS beLICHT | TRANSFERS beLICHT | afbeelding anke 2

Chantal Prinsen

Ik ben sinds 1997 ergotherapeut en doe dit werk al 27 jaar met heel veel plezier. Ik ben gestart als ergotherapeut in de Sint Maartenskliniek, vandaar heb ik de overstap gemaakt naar het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem en sinds november 2022 ben ik werkzaam in de eerste lijn bij Ergotherapie Vitaal in Almelo/Tubbergen. Gedurende mijn loopbaan heb ik zelf gemerkt, maar vooral ook gezien en gehoord dat het werken in de zorg zwaar kan zijn. Veel zorgverleners kampen met fysieke klachten. Gaande weg de tijd en met name toen ik in contact kwam met Tinie Hake werd mij duidelijk dat wij als zorgverleners zelf hierin veel kunnen veranderen. Dit heeft mij als therapeut enorm getriggerd om het zelf anders te doen, maar vooral ook om deze visie en werkwijze uit te dragen aan mijn collega zorgverleners. Deze werkwijze hoop ik in de nabije toekomst steeds verder uit te dragen in het werkveld, door het geven van trainingen hierin, waardoor er in de toekomst fysiek veilig gewerkt kan worden met respect voor de cliënt.

Over TRANSFERS beLICHT | TRANSFERS beLICHT | chantal prinsen