TRANSFERS beLICHT wordt geleid door Tinie Hake
Als fysiotherapeut en haptonoom (Academie voor Haptonomie en Kinesionomie te Doorn) heb ik mij ten doel gesteld het werken in de gezondheidszorg fysiek veiliger te maken en prettiger voor de cliënt. Het oprichten van trainingsbureau en onderwijsinstellingen TRANSFERS beLICHT was in 2002 de eerste stap.
We trainen landelijk in alle sectoren van de gezondheidszorg en veel medewerkers hebben inmiddels de ervaring dat fysieke overbelasting niet nodig is.
Uniek: onze trainingsformule is uniek omdat wij mechanisch-ergonomische aspecten als werkhouding en arbonormen (praktijkrichtlijnen) combineren met de haptonomische benadering, waardoor transfers een ‘gezamenlijke beweging zonder kracht’ worden.
Innovatief: tijdens ons meelopen en trainen op de werkvloer zoeken we oplossingen voor specifieke cliëntenproblematiek en ontwikkelen we transfertechnieken en hulpmiddelen. De SlideX is een voorbeeld van dit laatste: steunkousen aantrekken is daarmee geen bron van fysieke overbelasting meer.
TRANSFERS beLICHT zet diverse (freelance) docenten in. Alle docenten hebben een ruime werkervaring in de gezondheidszorg (fysiotherapeut, oefentherapeut, wijkziekenverzorgende, verpleegkundige en haptotherapeut) en als docent / trainer fysieke belasting / verplaatsingstechnieken op haptonomische basis.
Docenten van TRANSFERS beLICHT
Tinie Hake
Oprichter en eigenaar van TRANSFERS beLICHT. Vanuit mijn achtergrond als fysiotherapeut, haptonoom en docent verplaatsingstechnieken geef ik sinds 2002 trainingen om zorgmedewerkers te laten ervaren dat fysieke overbelasting niet nodig is.
Doordat ik veel meeloop op de werkvloer en regelmatig wordt gevraagd te adviseren in ‘moeilijke’ cliëntsituaties, weet ik niet alleen tegen welke problemen zorgmedewerkers kunnen aanlopen, maar ontwikkel ik ook technieken en hulpmiddelen om de zorg fysiek veilig te maken. Er is altijd een oplossing die voor zowel de cliënt als de zorgverlener prettig is.
Dit te kunnen overbrengen op de zorgverleners en de verwondering als zij ervaren dat zorgverlenen zoveel gemakkelijker kan, is wat mij beweegt.


Enkele ervaringen:
- Verzorgende (leeftijd eind 50) na het afronden van de ergocoach-opleiding: “nu weet ik dat ik mijn pensioen in de zorg ga halen”.
- Hoofd P&O van een gehandicaptenorganisatie gaf aan dat onze training het ziekteverzuim aantoonbaar heeft doen dalen.
- Lid van Raad van Bestuur van een grote zorginstelling (waar we alle locaties hebben geschoold, inclusief ergocoaches), gaf aan: de verzuimcijfers zijn in 1½ jaar tijd met 1% gedaald, van 0,5 % boven naar 0,5 % onder de benchmark.
Marianne van de Belt
Als oefentherapeut Cesar en docent fysieke belasting geef ik sinds 1990 trainingen, zowel individueel (eigen praktijk) als aan groepen (zwangerschapsbegeleiding, trainingen fysieke belasting).
Sinds 2004 ben ik me meer gaan toeleggen op trainingen geven in de gezondheidszorg en heb daardoor ruime ervaring in de gehandicaptenzorg, thuiszorg, woonzorgcentra en verpleeghuiszorg. Het combineren van mechanische principes (goede werkhouding) en haptonomisch werken, maakt dat alle zorghandelingen fysiek veilig en respectvol kunnen worden uitgevoerd.
Mijn passie is mensen te leren om gezond te bewegen tijdens alle dagelijkse activiteiten. Door kennis en creativiteit kan iedereen zijn of haar fysieke belasting veilig krijgen.


Gera Westendorp
Als wijkziekenverzorgende werk ik sinds 1980 in de thuiszorg, waar mijn werkzaamheden bestaan uit het verzorgen en verplegen van cliënten. Ik ben begonnen in de tijd dat er amper hulpmiddelen waren en dat op kracht werken gewoon was. We wisten niet beter. Nu wel! Begin 2000 kwam ik in aanraking met haptonomische verplaatsingstechnieken, wat een openbaring.
Door mijn nevenfunctie als ‘ergocoach fysieke belasting’ ben ik mij steeds meer gaan bekwamen in het geven van trainingen ‘fysiek veilig & respectvol werken’.
Het mooiste is de “verwondering” bij de cursisten als ze ervaren dat de transfer ook zonder kracht kan worden uitgevoerd en wat dat voor de cliënt betekent.
Ik draag met plezier en passie bij aan het verminderen van de fysieke belasting in de gezondheidszorg. Mijn motto is: “beweging bij de ander begint bij stilstaan bij jezelf”.

