In deze training loopt de docent tijdens de uitvoering van de zorg mee met een of twee medewerkers op de afdeling of bij een specifieke cliënt. In overleg kan dat op elk gewenst moment van de dag.
De gegeven adviezen kunnen vervolgens door alle teamleden worden opgevolgd / toegepast. Je leert hoe je zonder fysieke overbelasting kunt werken èn met respect voor de cliënt.
Doelgroep
Deze begeleiding is geschikt voor alle zorgverleners die hun kennis en vaardigheden willen verbeteren om optimale zorg te kunnen verlenen.
Het kunnen geïnteresseerde medewerkers zijn en/of ergocoaches. Zijn er binnen de organisatie ergocoaches, dan is het raadzaam dat zij er zeker bij aanwezig zijn. Eventueel ook de bij de cliëntentransfers betrokken fysio- of ergotherapeuten.
Resultaat
Je kent de juiste werkwijze voor de specifieke cliënt(en):
werkomgeving
werkhouding
transfer- of werktechniek
manier van (haptonomisch) uitnodigen
eventueel gebruik van hulpmiddelen
Geen fysieke overbelasting door je werk
Je hebt kennis gemaakt met haptonomie en weet hoe je dat toepast in je werk
Meer rust in je manier van werken, ondanks de soms hoge werkdruk
Bewuster werken met meer aandacht voor jezelf
Meer afstemming op de cliënt
Je kent je sterke en zwakke punten en weet waarin je nog stappen moet zetten
Aanpak
Vooraf worden de problematiek en scholingsvragen telefonisch doorgesproken, waarna afgestemd wordt hoeveel trainingstijd nodig is, waar en op welk moment de begeleiding gaat plaatsvinden.
Begeleiding bij een of enkele specifieke cliënt(en)
Meelopen met de gehele ochtend- en/of avond-ADL; de docent ziet meer cliënten en kan met meer medewerkers meelopen
De training is volledig op maat en cliëntgericht. Vanzelfsprekend zal er op een zeer respectvolle manier met de cliënt en zijn/haar privacy worden omgegaan.
Diverse werkwijzen zijn mogelijk:
De medewerker voert de ADL / handeling / transfer uit. De docent kijkt toe en na afloop worden de bevindingen doorgenomen / doorgesproken.
Voordeel: de docent ziet hoe er nu gewerkt wordt.
Nadeel: de docent kan de handeling / transfer niet zelf uitvoeren. De docent kan het beste advies uitbrengen door een handeling zelf te doen. Het is vaak ook een kwestie van uitproberen waar de cliënt het beste op reageert.
De medewerker en de docent voeren samen de ADL / handeling / transfer uit.
Voordelen: de docent kan ervaren wat de meest geschikte werkwijze is, hoe de cliënt op een uitnodiging reageert, etc. en de medewerker kan de geadviseerde werkwijze meteen oefenen / zelf uitvoeren
Voor de medewerker is dit een mini-training bij de cliënt.
Combinatie van 1. en 2. De medewerker voert de handelingen uit en daar waar gewenst, neemt de docent het over. Na afloop worden de bevindingen besproken en eventueel op papier gezet (schriftelijke rapportage).
TRANSFERS beLICHT is als onderwijsinstelling CRKBO-geregistreerd.De trainingskosten zijn vrijgesteld van BTW.
Accreditatiepunten
TRANSFERS beLICHT staat ingeschreven in het kwaliteitsregister V&VN en is voor accreditatie geautoriseerd. Afhankelijk van de tijdsduur van de begeleiding, kan accreditatie worden aangevraagd.
Training ‘on the job’ – advies bij cliëntvraagstukken (ook voor beeldschermwerkers)
Tijdens de uitvoering van de zorg loopt er een docent met u mee